Sound of Metal (2021)

Darius Marder, caruia ii datoram excelentul The Place Beyon the Pines (2012), realizeaza primul sau lung-metraj si pune in scena o aventura bulversanta ce are in centru un barbat pentru care muzica este intreaga sa viata si care, incetul cu incetul va deveni surd. Dincolo de aceasta poveste, filmul ne scufunda intr-o veritabila experienta sonora in care vom naviga prin intermediul perceptiei asupra sunetelor a lui Ruben dar si a celorlalti care il asculta. Este o poveste despre muzica si surditate in care sunetul ar trebui sa ocupe un loc privilegiat. Filmul este lipsit de greseli ceea ce ar trebui sa confere profunzime povestii. Darius Marder si inginerul sau de sunet reusesc sa ne introduca in mintea eroului, oferindu-ne o poveste mai profunda si mai percutanta.

Dincolo de toate aceste elemente, Sound of Metal este impresionant si gratie interpretarii lui Riz Ahmed. Acesta din urma ii confera o veritabila nuanta personajului sau si ceva teribil de natural care ne face sa ne atasam imediat de acest personaj. Dialogurile sunt folosite cu deosebita grija pentru a se concentra asupra psihologiei si emotiilor eroului. Nu putem fi decat empatici in fata a ce vedem pe ecran si Sound of Metal nu ne paraseste deloc timp de doua ore.

Ruben si Lou, impreuna in viata si pe scena, traverseaza Statele Unite ale Americii intre doua concerte. Intr-o seara, Ruben sufera de acufene si un medic ii da vestea teribila ca urmeaza sa surzeasca. Disperat si in fata vechilor sai demoni care par sa nu ii mai dea niciodata pace, Ruben va fi nevoit sa ia o decizie care ii va schimba viata pentru totdeauna.

Riz Ahmed, nominalizat actualmente la categoria Cel mai bun actor, in cadrul premiilor Oscar 2021 merita din plin aceasta recompensa. Este fascinant si afectuos totodata si simtim toate etapele care il vor conduce incetul cu incetul la a intelege ca si linistea este un lucru de care trebuie sa profite pe moment.

Lasă un răspuns